Strunt i de agila metoderna

Strunt i de agila metoderna

Jag valde medvetet en provocerande rubrik, förmodligen som ett patetiskt försök att få din uppmärksamhet – jag ber om ursäkt för det, men jag menar det. Inte att negligera metoderna i sig, utan namngivning av dom, och hur vi använder dessa.. låt mig förklara.

Den andra agila vågen
Vi är i den andra agila vågen, eller tredje, beroende på hur vi räknar. Vi kan förmodligen enas om att agilt idag, har blivit en punkt på de flesta beslutfattares agenda.

Under det senaste decenniet när agilt var en bottom-up-rörelse, fungerade det ofta rätt bra. Nu när agilt har blivit en topp-down-rörelse, börjar saker och ting bli mer och mer komplicerade.

En sak är att management har ”kidnappat” vår grej – vilket jag personligen tycker är kanon. Men vad värre är, är att dom har förvandlat det till en plandriven patentlösning. Ja du läste rätt. Så vad som händer nu är att agilt som fenomen, sakta blir ett antimönster hos teamen.. där allt så fint började.

Vem bär skulden?
Det finns såklart mängder med anledningar (med tillhörande orsaker) till att det ser ut som det gör idag. Men en enkel sak jag noterat är retoriken. Jag föreslår att vi från nu lämnar ute agilt, lean, scrum, kanban, SAFe, LeSS, osv. och fokuserar på en och endast en sak; en förflyttning mellan nuvarande, till ett framtida arbetssätt.

Och att här inte skuldbelägga det tidigare arbetssättet. Utan istället; hur vi jobbade tidigare var perfekt då, nu vill vi annat, och behöver därmed jobba annorlunda.

Ett forsknings-center i Norge (SINTEF) har ersatt ordet agilt (när det kommer till system- och produktutveckling) med ordet smidig. Jag tycker det är lika enkelt som genialt; S&S = Smart och Smidigt arbetssätt.. kom ihåg vad ni hörde det först. ;-)

Undvika fel kontra göra rätt
Det här är vad jag säger till många av mina klienter; igår hade ni en metodik baserad på en ideologi där man skulle hindra människor från att göra fel, eller att dåliga saker skulle hända. Ni hade planer, processer och procedurer som försvårade för folk att göra fel saker. Och om dom höll sig till det, till exempel följde en plan, blev dom belönade – perfekt!

Perfekt om metodiken inte hindrar oss från att göra rätt – vilket ovan implicit gör. Det är antingen eller, du kan inte få både och. Du får ursäkta mig, men metoder som byggts upp över tid, och har till syfte att hindra människor att göra fel kallas ”byråkrati” (läs: rustning).
Det är inte vad vi behöver längre. Imorgon behöver vi stötta/uppmuntra/hjälpa/underlätta för människor att göra rätt saker, på rätt sätt, även innan någon vet exakt vad ”det” är.

Kalla saker vid dess rätta namn
Jag kallar den ”gamla” plandrivna metodiken för uppgiftsdriven och resultatorienterad, och den för framtiden för värdedriven och prestationsorienterad, och har gjort så i 20 år. Men hallå, det är bara jag. ;-)
Däremot undviker jag tillmälet vattenfall, om den gamla.

Framåt då?
Nej jag tänkte varken förutspå eller komma med rekommendationer. Däremot tror jag att den ”nya” tidens agila införande i organisationer kräver något annat än det vi sett fram till nu. Till exempel har det varit allt för vanligt att organisationer anlitat agila magiker, i form av agila talibaner och/eller dito hippies.
Agila talibaner kalla jag de bokstavstroende som skyr ramverk som pesten, och menar på att det är allt eller inget, och liksom fnyser åt dom organisationer med 50 års legacy som inte gör en kovändning på en kvart.
Agila hippies är i och för sig sköna i sig, som glider runt bland teamen och fixar lite här, och lite där - men med en total avsaknad av holistiskt perspektiv och/eller affärsmässig insikt.

Eller okej, jag förutspår väl lite då.
..även om det är helt överflödigt, eftersom du redan räknat ut det.
Vi kommer se mängder med misslyckade storskaliga införanden av agilt arbetssätt, där man kommer skylla på den metod eller ramverk man valt. En del av dessa kommer ha skapat egna/unika ramverk. Och när dom fail:ar kommer man beklaga sig över att man lät sig inspireras av modell X eller ramverk Y.

Sprida Lövéns ord?
Avslutningsvis vill jag be dig om en tjänst. Om du gillar det här brevet och figurerar på sociala medier, klicka på "dela" här till vänster.
Tack :-)

Lövén på sociala medier FacebookLinkedInTwitterYouTube